top of page

Yellow Interior in 11.620 parts

Dit is een kunstproject van Marie Lexmond waar ik aan heb meegeholpen. Van oktober 2015 tot en met mei 2016 is dit project te bezichtigen in 'het oog' in het Van Abbemuseum te Eindhoven.

 

Mijn deelname:

Marie Lexmond had me via een vriendin benaderd, omdat ze nog een naaister nodig had voor haar project. 

Toen ik hoorde over het project was ik meteen enthousiast en heb een hele hoop werk uit Marie's handen genomen. Ik ben in totaal 3 maanden bezig geweest met het omnaaien van:

-50 lepetjes

-6 opberg blikken

-1 stoel

-1 pedaalemmer

-2 kop en schotel

-3 stukken fruit

-1 fruitschaal

-1 lampje

-1 waterkoker

-2 handdoeken

-1 schort

-2 gasfornuisrekjes

-4 verschillende pannen

-20 boeken

Verder heb ik nog geholpen met de afwerking van de boekenkast en de leesstoel

 

Omschrijving volgens Marie Lexmond:

U kent ze wel: de overbekende gele vaatdoekjes. Ik (Marie Lexmond, conceptueel kunstenaar www.beeldburo.com) heb daar vanaf 3 oktober 2015 Het Oog van het Van Abbemuseum te Eindhoven mee gevuld:Yellow Interior in 11.620 _parts_. Wanden, vloeren, huisraad, servies, bestek worden allemaal bekleed met gele doekjes. Die gele doekjes beslaan samen ruim 300 m2.

Ik liep al jaren rond met dit doekje; in de eerste instantie om de gifgele kleur. Later ontstond ook steeds meer een fascinatie rondom: Schoonmaken versus Schoonheid en Reinigen versus Reinheid. Die gelaagdheid is de context voor het maken van dit werk en heeft mede zijn oorsprong in mijn (andere) werk als vrouwenhulpverlener en psychosyntheticus, van waaruit ik altijd bezig met mensen en (hun) gedrag. Ik zag veel vrouwen met trauma's rondom (seksueel) geweld. De angst en/of boosheid die daaruit voortkomen leveren soms wonderlijke overlevingsstrategieën op. Ik heb in dit project twee ervan vormgegeven: smetvrees en overmatige dwang tot perfectie. Als je als mens hiermee moet leven, is dat ondragelijk lijden; ook voor mensen in je omgeving. Maar voor een kunstenaar is het eigenlijk een bijzonder proces om naar te kijken. Alleen al de maatvoering van dit doekje geeft een angstaanjagende en gekmakende neiging tot perfectie en controle.

Het project is een stille gele groet en support aan alle vrouwen die met geweldervaringen te maken hebben of hebben gehad.

Het eerste deel van het proces is nu gestart, maar er is nog nadrukkelijk financiële steun nodig om alle nevenactiviteiten gerealiseerd te krijgen. Dus wil ik u vreselijk graag uitnodigen om dit project te steunen. Natuurlijk voor dat eerbetoon, maar ook om het kunstproject zelf.

Yellow Interior in 11.620 Parts zal 5 maanden tentoongesteld worden. En blootgesteld aan weer en wind, want Het Oog is aan de bovenkant open. Dit leidt (hoop ik) tot een verweringsproces. Dat proces wordt vastgelegd en na afloop van de tentoonstelling gepubliceerd.

bottom of page